Fearfulavoidant vs dismissiveavoidant

 Fearfulavoidant vs dismissiveavoidant

Thomas Sullivan

Prinsip inti téori kantétan nyaéta kumaha urang berinteraksi sareng pangasuh primér urang di PAUD mangaruhan hubungan urang sawawa. Dina basa sejen, gaya kantétan urang nangtukeun aturan dasar kumaha urang nyambung jeung jalma séjén.

Dumasar interaksi jeung caregiver primér nya, anak bisa ngamekarkeun boh aman atawa teu aman kantétan.

a. Gantelan anu aman

Murangkalih anu napel aman percanten ka pangasuh utamina aya pikeun aranjeunna. Caregiver primér maranéhanana nyaéta basa aman ti mana maranéhna bisa ngajajah dunya. attachment aman hasil tina caregiver keur responsif ka kabutuhan fisik jeung emosional anak urang.

Hiji anak aman napel tumuwuh nepi pilari kaamanan sarua dina hubungan. Aranjeunna teu ngagaduhan masalah percanten sareng gumantung kana jalma. Balukarna, maranéhna bisa ngamekarkeun hubungan timbal balik, séhat.

b. kantétan teu aman

Lamun caregivers primér mindeng atawa aya kalana gagal pikeun minuhan kabutuhan dasar kaamanan fisik jeung emosional anak, anak meunang insecurly napel. Teu nyumponan kabutuhan pentingna nyababkeun dua stratégi coping utama.

  1. Kahariwang
  2. Ngajauhan

Anak anu hariwang sieun kaleungitan kontak sareng pangasuh utami na. anak sapertos tumuwuh nepi sarta jadi anxiously napel pasangan hubungan. Sakur tanda kaleungitan kontak sareng aranjeunnaeuweuh Pamicu Kantétan;

Inferioritas;

Nyalahkeun;

Kritik

Tuntutan;

Tantrums;

Drama;

Kritik

Rojongan sosial Kuat Lemah Sieun Tungtung Hubungan Komitmen Toleransi Teu Satuju Rendah Luhur Pamanasan sanggeus konflik Gancang Laun Maca nonverbal Alus Kurang Petik umum “Anjeun bumi abdi.”

“ Anjeun mangrupikeun tempat anu aman pikeun kuring."

"Anjeun moal ninggalkeun kuring, kan?"

"Kuring henteu peryogi saha waé."

"Kuring tiasa. nyalira salamina.”

“Teu aya nu bisa dipercaya.”

Referensi

  1. Shaver, P. R., & amp; Mikulincer, M. (2006). Téori Attachment, Psikodinamika Individu, sareng Fungsi Hubungan.
  2. Goodboy, A. K., & amp; Bolkan, S. (2011). Kantétan sarta pamakéan paripolah pangropéa relational négatip dina hubungan romantis. Laporan Panalungtikan Komunikasi , 28 (4), 327-336.
  3. Murphy, B., & amp; Bates, G. W. (1997). Gaya kantétan sawawa sareng kerentanan kana déprési. Kapribadian jeung Bedana Pribadi , 22 (6), 835-844.
pasangan hubungan micu kahariwang.

Hiji anak ngahindarkeun caregiver primér maranéhanana salaku strategi coping. Barudak diajar henteu percanten ka pangasuh utami pikeun nyumponan kabutuhanana. Barudak sapertos kitu digedékeun kalayan gaya kantétan anu ngahindar dimana aranjeunna condong ngahindarkeun jalma sabisa-bisa.

Gaya kantétan anu ngahindar aya dua sub-tipe:

  • Ngahindarkeun anu ngajauhan
  • Ngahindar sieun

Ngajauhan ngajauhan vs ngajauhan sieuneun

Jalma anu gaya kantétan ngajauhan diajar yén anjeunna henteu tiasa ngandelkeun batur pikeun nyumponan kabutuhanana. Naon anu kajantenan saatosna?

Anjeun tiasa janten mandiri pisan sareng milarian kabutuhan anjeun nyalira (dismissive-avoidant), atanapi anjeun sieun hubungan anu caket (fearful-avoidant).

Hiji jalma kalawan gaya attachment dismissive dismisses pentingna hubungan deukeut. Maranéhna narékahan pikeun kamerdékaan jeung teu gumantung ka batur.

Tapi, sakabéh manusa sacara alami hayang nyambung jeung rada gumantung ka batur.

Jadi, dina ngajauhan, aya konflik batin antara. kabutuhan alam maranéhanana pikeun sambungan jeung kahayang maranéhna pikeun kamerdikaan.

Hiji jalma kalawan gaya attachment avoidant fearful sakaligus mikahayang tur sieun hubungan deukeut. Aranjeunna condong mibanda loba hubungan permukaan-tingkat, tapi pas hubungan meunang deukeut, sieun abandonment najong.di.

Aranjeunna sieun bakal cilaka sareng dihianat upami caket teuing ka batur. Dina waktu nu sarua, maranéhna ogé boga kahayang alam pikeun nyambung deeply.

Bohna keur avoidant gaya kantétan, dismissive jeung fearful gaya kantétan avoidant boga sababaraha kamiripan. Hayu urang tingali aranjeunna sateuacan urang teuleum jero kana bédana.

Kasaruaan antara panghindar anu sieun sareng anu ngajauhan

1. Ulah meunang napel

Boh anu ngajauhan sareng anu sieun ngadopsi strategi ngahindarkeun kantétan. Maranéhna teu genah deukeut teuing ka batur.

2. Janten defensif

Boh anu ngajauhan anu teu sieun sareng anu sieun tiasa janten defensif nalika batur naroskeun teuing ka aranjeunna pikeun nyambung. Éta sacara alami bakal ngajauhan jalma-jalma anu nyobian caket teuing ka aranjeunna.

3. Tong gampang percaya

Boh jalma anu sieun boh anu ngajauhan condong boga masalah kapercayaan sabab mimiti diajar yén batur henteu mampuh nyumponan pangabutuhna.

4. Paripolah ditarikna

Boh anu ngajauhan sareng sieun ngabales setrés sareng konflik hubunganana ku cara mundur tina pasanganna (ngajauhan). Nalika aranjeunna gelut dina hiji hubungan, aranjeunna condong mundur ti silih tinimbang tackling konflik langsung-on.

Duaanana nyorong pasangan maranéhanana nalika maranéhna ngarasa kaancam dina hubungan maranéhanana.

5. Butuh waktu nyorangan

Jalma-jalma anu kasieunan jeung dismissivegaya kantétan boga kabutuhan spasi pribadi. Maranéhna butuh "waktu kuring" pikeun ngecas diri.

6. Paripolah pangropéa relasional négatip

Kadua gaya kantétan condong kalibet dina paripolah pangropéa relasional anu négatif.3 Ieu dirarancang pikeun ngajauhan (ngahindarkeun) pasanganna sareng kalebet paripolah sapertos:

  • Nénjo pasangan
  • Ngajadikeun pasangan timburu
  • Kafir

Poin konci bédana

1. Persepsi hubungan

Panghindar anu sieun percaya yén hubungan penting. Sanajan kitu, maranéhna manggihan hésé deukeut teuing ka jalma sabab sieun dinyenyeri atawa ditolak.

Ngahindar dismissive yakin hubungan teu penting. Aranjeunna nganggap hubungan salaku beban anu teu perlu. Dina waktos anu sami, aranjeunna sigana henteu tiasa mungkir kabutuhan dasarna pikeun nyambung.

2. Wates

Panyingkiran anu sieun boga wates anu lemah. Aranjeunna condong gaduh kacenderungan nyenangkeun jalma sareng paduli teuing kana naon anu dipikirkeun ku batur.

Jalma anu ngajauhan condong gaduh wates anu kuat. Maranéhna mah teu paduli kana pamadegan batur.

3. Katerbukaan

Panyingkahan anu sieun kabuka ku jalma-jalma langsung, tapi aranjeunna mundur nalika aranjeunna caket teuing.

Panyingkahan anu ngajauhan ngalaman kasusah anu ageung pikeun muka sareng jalma. Éta sigana jauh, sareng peryogi pisan pikeun mukakeunana.

4. Témbongkeun diri jeungbatur

Panyingkahan sieun boga pandangan négatif ngeunaan diri tapi pandangan positif ka batur. Maranéhna gancang nyalahkeun diri sorangan lamun aya nu salah.

Panyingkahan nu ngajauhan boga pandangan positif kana diri, hasilna harga diri nu luhur. Umumna boga pandangan négatif ka batur.

5. Kahariwang

Panghindar anu sieun umumna ngalaman kahariwang anu luhur dina hubungan. Lamun maranéhna teu sering ngobrol jeung pasangan maranéhanana, maranéhna bakal hariwang.

Ngahindar dismissive bieu ngalaman kahariwang dina hubungan. Éta bisa balik pikeun période nambahan tanpa komunikasi jeung pasangan maranéhanana.

6. Paripolah

Panyingkahan anu sieun nembongkeun paripolah anu panas-tiis dina hubungan romantis. Hiji dinten aranjeunna bakal ngahudangkeun anjeun ku cinta, kahaneutan, sareng kahadean. Poé isukna maranéhna bakal mundur tur jadi tiis kawas és.

Panyingkiran anu ngajauhan boga rasa tiis umum pikeun maranéhna. Tiis téh kabiasaan standar maranéhna, tapi sakapeung ogé bakal haneut.

7. Tanggapan panolakan

Kusabab sieun ditolak, jalma anu sieun aya réaksi ngarugikeun. Upami anjeun nampik aranjeunna sacara dihaja atanapi teu dihaja, siap-siap pikeun némbak.

Panyingkiran anu ngajauhan gaduh sikep 'Kuring henteu paduli' ngeunaan panolakan. Aranjeunna teu kunanaon ku panolakan sabab yakin hubungan teu masalah atoh.

8. Sumber kareueus

Kusabab jalma anu sieun sieun boga pandangan positif ka batur, hubungan anu alussumber kareueus.

Pikeun anu ngajauhan, kamerdikaan diri jadi sumber kareueus.

9. Moving on

Bisa jadi tangtangan pikeun jalma anu sieun pikeun ngaléngkah tina hubungan.

Panyingkiran anu ngajauhan tiasa gancang sareng gampang ngalih tina hubungan. Aranjeunna malah tiasa ngaraos lega nalika hubungan réngsé.

10. Tanggapan kana konflik

Nalika aya konflik atanapi setrés dina hiji hubungan, anu sieun sieun bakal nunjukkeun kombinasi paripolah 'pendekatan' sareng 'ngajauhan'. Aranjeunna bakal nyorong anjeun jauh intensely, lajeng datang deui tur mandi anjeun kalawan cinta intensely.

Tempo_ogé: 8 Tanda adina manipulatif

Dismissive avoidants ulah pasangan maranéhanana sarta hubungan sagemblengna dina mangsa stress. Aranjeunna tiasa ngeureunkeun émosi sareng megatkeun sambungan.

11. Moods

Panyingkahan sieun condong boga kahirupan emosi ribut. Ieu, dina sababaraha tingkat, nunjukkeun konflik internal antara cinta sareng kasieun anu aranjeunna lalui.

Salah sahiji sikep positip ti tungtung anjeun, sareng aranjeunna ngarasa dipikacinta pisan. Hiji sikep négatif ti tungtung anjeun sarta maranéhna ngarasa ditolak pisan.

Panyingkiran anu ngajauhan condong mibanda kahirupan batin anu leuwih stabil.

12. Depresi

Panyingkahan anu kasieunan rentan ngarasa depresi, tinangtu kana kritik-diri anu dilakonan.2 Kamungkinan ngobrolkeun sareng ngancem nganyerikeun diri nalika kaayaan nuju ka kidul.

Panyingkahan anu ngajauhan. teu rawan depresi, utamana sababboga harga diri anu luhur.

13. Éksprési émosional

Panghindar anu sieun mah pinter ngébréhkeun émosina. Aranjeunna condong ngagem haténa dina leungeun bajuna.

Panyingkiran anu ngajauhan ngalaman keengganan pikeun nganyatakeun émosi. Maranehna mah pinter nahan/repressing émosi négatifna.

14. Silaturahmi

Nu ngajauhan sieun gampang nyieun babaturan sabab karasa haneut jeung kabuka langsung.

Panyingkahan nu ngajauhan hese nyieun babaturan. Sanaos aranjeunna resep ka batur, aranjeunna bakal nolak silaturahim sareng aranjeunna.

15. Pemicu

Hal-hal anu nyababkeun ngajauhan sieun:

  • Janten napel
  • Inferiority
  • Nyalahkeun
  • Kritik

Hal-hal anu nyababkeun ngajauhan:

  • Tuntutan
  • Tantrum
  • Drama
  • Kritik

16. Rojongan sosial

Ngahindar anu sieun condong gaduh jaringan dukungan sosial anu kuat. Maranehna teu boga masalah pikeun ngalakukeun hal-hal ngaliwatan batur.

Tempo_ogé: Psikologi balik kagok

Ka jalma anu ngajauhan, ngandelkeun batur mah lemah. Jadi, maranéhna boga sistem pangrojong sosial anu lemah.

17. Sieun

Sieun anu ngajauhan sieun hubungan romantisna bakal lekasan. Hésé pikeun aranjeunna pikeun ngabéréskeun pertahananna sareng caket sareng batur. Maranehna teu gampang teuing asih.

Panyingkahan nu ngajauhan bisa gampang jatuh cinta, tapi sieun ku komitmen. Komitmensigana ngalawan nilai inti maranéhanana kabebasan. Aranjeunna ngarasa kajebak nalika aranjeunna kedah komitmen.

Maranéhanana ogé sieun kaleungitan diri sareng 'ruang' anu dipikanyaah dina hubungan.

18. Toléransi anu henteu satuju

Panghindar anu sieun ngagaduhan kasabaran anu handap pikeun henteu satuju dina hubungan romantis. Pikeun aranjeunna, kaayaan teu satuju sarua tampikan. Jeung inget, ditolak téh salah sahiji sieun awon maranéhanana.

Kanggo a avoidant dismissive, disagreements normal jeung ekspektasi. Aranjeunna teu ngarasa ditolak nalika pasangan maranéhna teu satuju sareng maranehna. Maranéhna miboga toleransi anu luhur pikeun henteu satuju.

19. Pemanasan saatos konflik

Panghindar anu sieun tiasa gancang haneut saatos konflik. Ieu alatan, sanajan maranéhna mundur dina nyanghareupan stress relational, maranéhanana ogé boga kahariwang tinggi nu bisa jadi teu kaampeuh.

Dismissive avoidants butuh waktu lila pikeun haneut nepi sanggeus konflik. Aranjeunna peryogi seueur waktos sareng rohangan pikeun ngolah émosina. Pamustunganana, maranehna ngalakukeun pemanasan.

20. Maca nonverbal

Panghindar anu sieun sacara émosional saluyu sareng pasangan romantisna. Éta bisa ngadeteksi parobahan pangleutikna dina ekspresi raray pasangan maranéhanana sarta nonverbal séjén.

Kacuali aranjeunna geus digarap eta, dismissive avoidants teu alus dina komunikasi nonverbal.

21. Tanda kutip umum

Hal-hal anu dihindari sieun bakal nyarios ka pasanganna:

"Anjeun abdiimah.”

“Anjeun tempat anu aman pikeun kuring.”

“Anjeun moal ninggalkeun kuring, kan?”

Hal-hal anu ngajauhan sering nyarios:

"Anjeun teu tiasa percanten ka saha waé."

"Kuring henteu peryogi saha waé."

"Kuring tiasa nyalira waé."

Kanggo nyimpulkeun. :

Titik bédana Panyingkahan sieun Panyingkahan anu ngajauhan
Persépsi hubungan Penting Teu penting
Wates Lemah Kuat
Keterbukaan Geura buka Cukup waktu pikeun muka
Sawangan ngeunaan diri jeung batur Diri = négatif;

Batur = positip

Diri = Positip;

Batur = Negatip

Kahariwang Luhur Rendah
Kalakuan Panas-tiis Tiis
Tanggapan panolakan Sieun ditolak Teu sieun ditolak
Sumber kareueus Hubungan Mandiri
Moving on tina hubungan Hésé move on Gampang pindah dina
Respon kana konflik Pendekatan/ngajauhan Ngajauhan
Mood Mood swings Stable mood
Depresi Rawan depresi Teu rawan depresi
Éksprési émosional Gratis Diwatesan
Sobat Loba Saeutik atawa

Thomas Sullivan

Jeremy Cruz mangrupikeun psikolog sareng panulis anu berpengalaman pikeun ngabongkar pajeulitna pikiran manusa. Kalawan gairah pikeun ngarti kana intricacies tina kabiasaan manusa, Jeremy geus aktip aub dina panalungtikan sarta prakték pikeun leuwih dasawarsa. Anjeunna nyepeng gelar Ph.D. dina Psikologi ti lembaga anu kasohor, dimana anjeunna khusus dina psikologi kognitif sareng neuropsychology.Ngaliwatan panalungtikan éksténsif na, Jeremy geus ngembangkeun hiji wawasan jero kana sagala rupa fenomena psikologis, kaasup memori, persépsi, jeung prosés-nyieun kaputusan. Kaahlianna ogé ngalegaan kana widang psikopatologi, fokus kana diagnosis sareng pengobatan gangguan kaséhatan méntal.Gairah Jeremy pikeun ngabagi pangaweruh nyababkeun anjeunna ngadegkeun blog na, Understanding the Human Mind. Ku curating Asép Sunandar Sunarya vast sumberdaya psikologi, anjeunna boga tujuan pikeun nyadiakeun pamiarsa kalawan wawasan berharga kana complexities sarta nuansa kabiasaan manusa. Tina tulisan anu ngahudangkeun pamikiran dugi ka tip praktis, Jeremy nawiskeun platform komprehensif pikeun saha waé anu hoyong ningkatkeun pamahaman kana pikiran manusa.Salian blogna, Jeremy ogé ngahaturanan waktosna pikeun ngajar psikologi di paguron luhur, ngasuh pikiran para psikolog sareng peneliti. Gaya ngajarna anu pikaresepeun sareng kahayang otentik pikeun mere ilham ka batur ngajantenkeun anjeunna profesor anu dihormatan sareng dipilarian di lapangan.Kontribusi Jeremy ka dunya psikologi ngalegaan saluareun akademisi. Anjeunna parantos nyebarkeun seueur makalah panalungtikan dina jurnal anu terhormat, nampilkeun pamanggihna dina konperénsi internasional, sareng nyumbang kana pamekaran disiplin. Kalayan dedikasi anu kuat pikeun ngamajukeun pamahaman urang ngeunaan pikiran manusa, Jeremy Cruz terus mere ilham sareng ngadidik pamiarsa, calon psikolog, sareng sasama peneliti dina perjalananna nuju ngabongkar pajeulitna pikiran.